Football GIRLS SAMENWERKINGEN
Geen enkel meisje staat bij Football Girls buiten spel!
Om voetbal voor iedereen toegankelijk te maken, werken wij samen met diverse Leuvense verenigingen!
Sinds 2022 werkt Football Girls Leuven actief samen met diverse Leuvense verenigingen.
- vzw ERAT, een organisatie die zich toespitst op jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities die deel uitmaken van delinquente vriendengroepen. De vereniging ondersteunt de jongeren in hun zoektocht naar een positieve identiteit en stimuleert hen om een constructieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Zij deelt haar ervaringen met FGL en organiseert ook specifieke opleidingen, bijvoorbeeld over armoede en uitsluitingsmechanismen, maar evenzeer weerbaarheidstrainingen - om stevig in je voetbalschoenen te staan - voor de U16 en U20 (Paasstage 2023).
- de kinderwerking van de Leuvense buurthuizen: Casablanca (Kettelo), Kettekeet en Ketteland. Tijdens de Paasstage in april 2022 konden meisjes uit de verschillende buurtwerkingen voor het eerst deelnemen aan de voetbalinitatie en -opleiding die door Football Girls Leuven werd georganiseerd. Begeleiders zorgden voor de toeleiding en de nodige begeleiding van de meisjes tijdens de stage. Op die manier hopen we voor deze doelgroep de voetbaldrempel een stukje te verlagen. Sinds 2023 is ook een vierde kinderwerking - Kettebende - aangesloten en ook kinderwerking Fabota van buurtwerk 't Lampeke in Leuven.
​
- OKAN (onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers), Leuven telt drie OKAN-scholen waar jongeren tussen 12 en 18 jaar een Nederlands taalbad krijgen. Deze jongeren zijn om allerlei redenen (migratie, op de vlucht, gezinshereniging,...) in Leuven aanbeland en zij weten weinig over onze samenleving. Met Football Girls Leuven organiseren wij 2 keer per jaar exclusieve trainingen voor OKAN-meisjes, om zo de weg naar voetbal en de integratie in de sport te vergemakkelijken. De begeleiders leiden hen actief toe naar dit trainingsmoment.
- vzw De Wissel in Leuven is een begeleidingsnetwerk voor kwetsbare jongeren en gezinnen. FGL maakt sinds 2022 deel uit van het Leuvense project ‘Over drempels’. Dit project beoogt bruggen te bouwen tussen jeugdhulporganisaties en het vrijetijdsaanbod in Leuven. In 2023 organiseert vzw De Wissel voor het eerste recreatieve trainingen met Schwung. De focus ligt daarbij op basisvaardigheden om de drempel tot voetballen te verlagen.
​
- Sport na School / Moev, met de SNS-sportpas kunnen leerlingen van het secundair onderwijs deelnemen aan sportactiviteiten na school. Binnen bepaalde periodes stelt FGL sinds 2022 haar trainingen ook open voor leerlingen met een SNS-pas.
​​
- Kirikou is een project van het Huis van het Kind en de stad Leuven dat kwaliteitsvol tweedehands kindermateriaal inzamelt voor kwetsbare gezinnen. FGL werkt sinds mei 2023 samen Huis van het Kind en kan op die manier haar aanbod aan tweedehands sportkledij vergroten.
​​
- In het kader van de "FGL-fietsbib" werkt FGL sinds 2023 samen om fietslessen aan te bieden (Mobiel 21), fietsen beschikbaar te stellen (Velo vzw) en te ondersteunen in het onderhoud van fietsen (vzw Erat).
​
- Vanaf het vijfde seizoen (2024-2025) werkt FGL in het kader van blessurepreventie samen met coaches van 'The Extra Mile', het bewegings- en revalidatiecentrum uit Bierbeek. Doelgroepen zijn de speelsters van de U16 en van de U20.
​​
De meeste verenigingen maken ook deel uit van onze klankbordgroep. Deze werd van bij de start van FGL in 2020 opgericht en had als expliciet doel om samen met diverse Leuvense stadsdiensten, verenigingen en organisaties na te gaan hoe we actief drempels kunnen verlagen. Door samen drempels te identificeren en ze vervolgens ook te verlagen, slagen we erin om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om te voetballen.